Nemecko zaznamenalo rekord vo výrobe elektriny z obnoviteľných zdrojov

01.07.2024 Celý región

Berlín 1. júla (TASR) - Nemecko zaznamenalo nový rekord vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie. Za 1. polrok tohto roka sa tieto zdroje na produkcii elektriny v krajine podieľali takmer 60 %. Za prvých šesť mesiacov minulého roka to bolo tesne nad 50 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorej údaje poskytlo energetické združenie BDEW.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahol podiel obnoviteľných zdrojov energie na produkcii elektriny v Nemecku 58 %, uviedlo združenie BDEW. Na porovnanie, pred rokom to bolo 52 %.

Najväčší podiel na celkovej produkcii elektrickej energie mali veterné elektrárne na pevnine. Tie sa na produkcii elektriny podieľali 24 %. Ďalších 14 % pochádzalo zo solárnych panelov a 9 % z biomasy. Približne 5 % sa na výrobe elektriny podieľali vodné elektrárne, ďalšími 5 % veterné parky na mori a 1 % pochádzalo z komunálneho odpadu.

Čo sa týka jednotlivých mesiacov, "najekologickejšími" boli mesiace od apríla. Od daného mesiaca sa obnoviteľné zdroje energie podieľali na výrobe elektriny v Nemecku 59 %.
 

Vyberte región

mark